Gündemi faiz kararları belirleyecek

17 Ağustos 2009 Pazartesi

Geçen haftayı sanayi üretiminden gelen olumlu verilerle açan ancak kapasite kullanım oranının temmuzda gerilemesiyle sarsılan piyasalar, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarından Almanya ve Fransa'nın resesyondan çıktığı haberleriyle nefes aldı.

Bu haftaysa FED'in ve Merkez Bankası'nın faiz kararlarıyla işsizlik verisi gündemi belirleyecek. Sanayi üretiminde geçen hafta açıklanan haziran verileri, daralmanın tek haneye indiğine işaret etse de yılın ikinci çeyreğinde sanayi üretimindeki gerileme yüzde 15'i aştı. İhracattaki aylık toparlanmanın etkisiyle haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 daralan sanayi üretiminde mayısa göre artış yüzde 7,3 olarak belirlendi.

Ancak sanayi üretiminin estirdiği olumlu hava bir gün sonrasında gelen temmuz ayı kapasite kullanım oranı verileriyle kesildi. Temmuzda yüzde 72,3'e inen kapasite kullanım oranı 5 ay sonra ilk kez gerilemiş oldu. Vergi indirimlerinin ilk aylarda sağladığı olumlu katkının da sonuna gelinmesi, sanayi üretiminde toparlanmanın da son derece yavaş olacağını gösterdi. Ayrıca temmuzda gerek ihracat verilerindeki olumsuzluk gerekse sektörlerden gelen satış verileri hazirana kadar iyi bir görüntü oluşmayacağını ortaya koyuyor.

Bu haftanın en önemli gündemi olan işsizlik verileri sanayideki bu olumsuz havanın gölgesinde açıklanacak. Şubatta yüzde 16,1'e yükselerek rekor kıran, takip eden aylarda az da olsa gerileme gösteren işsizlik, nisanda yüzde 14,9'a inmişti. Sanayi üretiminde mayısta, beklentileri altüst ederek çift haneli daralma yaşanmış, İşkur verilerinde ise kısmi de olsa düzelme gerçekleşmişti. Tüm bu veriler ışığında yüzde 15 seviyesinde kronikleşmesi beklenen işsizlikte geçen yıla göre artışın sürmesi ancak nisana göre daha iyi bir oranın yakalanması öngörülüyor.

Tüketici güveni düşebilir

CNBC-e tarafından hazırlanan tüketici endeksinde, temmuzda yüzde 11,5'lik düşüş gerçekleşmesi, bu hafta TÜİK ve Merkez Bankası'nın ortaklaşa hazırladığı tüketici güven endeksinde yükselişin durabileceğinin sinyalini verdi. Tüketici güven endeksi haziranda mayısa göre yüzde 2,39 artarak 85.27 seviyesine yükselmişti. Bu seviye, kriz ayları boyunca yakalanan en yüksek değer olarak öne çıktı. Tüketici güven endeksinde 100'ün altı kötümser, 100'ün üstü ise iyimser beklentiyi gösteriyor.

Öte yandan bu haftanın piyasalar için en önemli gündem maddelerinden biri de Merkez Bankası Para Kurulu toplantısı. Gerek enflasyon verileri gerekse sanayi üretiminde ve tüketim talebinde gerilemenin sürmesi, 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi. Salı günü gerçekleştirilecek toplantıda karar saat 19:00'da açıklanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP