Ekonomide büyümenin işaretleri açık

28 Ağustos 2009 Cuma

Gelişmiş ekonomilerde ikinci çeyrek rakamlarının, GSYİH artışını ya da düşüşte yumuşamayı gösterdiğini belirten John Lipsky, 'Finansal piyasalar hızlı bir iyileşmeyi yansıtıyor' dedi

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en sert küresel ekonomik çöküşe karşı parasal ve mali önlemler ve yeni inisiyatifler alındığını söyledi.

John Lipsky, “Bir yıl sonra hâlâ geçici değillerse yenilenen bir büyümenin işaretleri, spesifik önlemlerin ne kadar etkili olduğuna, küresel ekonominin ne zaman yeniden kriz öncesi düzeyine ulaşacağı, ya da kriz öncesi büyüme oranlarını ne zaman yakalayacağına ilişkin farklı görüşler olsa da, açıktır” ifadelerini kullandı.

Zorluklara dikkat çekti

John Lipsky, ‘IMF Direct’ bloguna dünyadan merkez bankacıları, öğretim üyeleri ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı Wyoming’deki Grant Teton dağları bölgesinde her yıl düzenlenen Jackson Hole Konferansı ile ilgili izlenimlerini yazdı.

Geçen yılki toplantının ekonomik çöküş öncesine denk geldiğini belirten Lipsky, “Bir yıl sonra, krizin üstesinden gelme konusunda ilerleme kaydedildiği açık, fakat geçtiğimiz yılın sorunlarından kaynaklanan ve yönü belirli olmayan birçok temel farklılık da görülecektir” dedi.
Wyoming toplantısının Pittsburgh Liderler Zirvesi ve İstanbul’daki IMF-Dünya Bankası Yıllık toplantıları öncesine denk gelmesinin önemli olduğunu, yapılanların gözden geçirildiğini, gelecek zorluklara ilişkin değerlendirmeler yapıldığını kaydeden Lipsky, önemli bulduğu üç konuyu şöyle belirtti:

* Kısa vadeli güçlükler: En kötü atlatılmışken, iyileşme süreci de tamamlanmaktan uzak bulunuyor. Gelecek yıl için varsayılan bir dizi ekonomi politikası önleminin uygulanması ve bunu özel sektörün tamamlamasına dayanan pozitif büyüme beklentileri gerçekçi mi?

*Finansal sektörün yenilenmesi: İyileşme finansal piyasalar daha normal bir işlerliğe kavuşmadıkça tutuk kalacak. Kimi yükselen ‘iç borçlanma ve hisse senedi’ piyasalarında hızlı iyileşme gibi bazı pozitif işaretler görülürken birçok ana menkul kıymet piyasası hâlâ zayıf durumda. Ayrıca finansal piyasa ve kurumlara kamu sektörünün yardımı çok fazla, fakat bu desteğin geçici olması niyeti var.

Piyasaların yenilenmesi için neye gereksinim vardır ve bu ne zaman yapılmalıdır?

*Yapısal konulara yönelmek: Daha önemlisi, kamu politikaları ve özel piyasalarda, son 20 yılın daha önce benzeri görülmemiş küresel büyüme rakamlarına yeniden ulaşmak ve gelecekteki çalkantılardan korunmak için kamu politikalarında ve özel piyasalarda yapısal değişime gereksinim vardır.”

‘Çabalar meyve veriyor’

Ekonomi yönetiminde bulunanların, merkez bankacıların küresel büyüme beklentilerinin dirildiğini görebildiklerini, bu kişilerin çabalarının meyve verdiğini fark ettiklerini kaydeden Lipsky, şöyle devam etti:

“En büyük gelişmiş ekonomiler ile yükselen piyasalar için ikinci çeyrek rakamları, GSYİH artışını ya da düşüşte gerçekleşen yumuşamayı ortaya koyuyor. Finansal piyasalar genel risk değerlendirmesinde hızlı bir iyileşmeyi yansıtıyor.

Bu noktada küresel ekonomi IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’ndaki değerlendirmeyle uyumlu bir noktada görülüyor. Rapor, bu yıl dünyada yüzde 1.5 düzeyindeki bir daralmadan sonra 2010 yılında yüzde 2.5 civarında ılımlı büyüme öngörmüştü. Bir yıl önce karşılaşılan riskler göz önüne alındığında, bu az bir başarı değildir.” (anka)

‘Faiz oranlarında düşüş sürecek’

Merkez bankacıların enflasyon tehdidinden uzakta, faiz oranlarını bir süre daha çok düşük tutma niyetini taşıdıklarını belirten IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, ekonomi politikasını yürüten kişilerin parasal uyaranların sürdürülmesi konusunda konsensus içinde bulunduklarını, gerektiğinde daha ileri bir adıma da hazır olduklarını belirtti. Lipsky, “Gelecekte ek engellerle karşılaşılacak. IMF danışmanı Oliver Blanchard’ın Finance&Development dergisinde tartıştığı gibi kriz, potansiyel büyümede düşüşe yol açarak sıkıntılı bir miras bırakabilir. Aynı zamanda ABD hanehalkının tasarruf oranlarındaki kaçınılmaz normalleşme gösteriyor ki, güçlü bir küresel genişlemenin sürdürülebilmesi ve yeniden tesis edilmesi için başka yerlerde, özellikle de yükselen Asya’da muhtemelen iç talep artışları gerekli olacak” diye konuştu...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP