İngiltere`den sonra BoJ da faize dokunmadı

12 Ağustos 2009 Çarşamba

İngiltere MErkez Bankası'ndan (BoE) sonra Japonya MerkezBankası da (BoJ) dünkü toplantısında faiz indirimine gitmedi ve gösterge faiz oranını yüzde 0,1 seviyesinde bıraktı.

BoJ Başkanı Masaaki Shirakawa, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Jpaonya'da ekonomik iyileşmenin zayıf olacağını, çünkü küresel anlamda uygulanan teşvik programlarına son verildiğinde talebin ivme kazanıp kaznamayacağının garantisi olmadığını söyledi.

Düzelme olsa bile bu iyileşmenin gücünün çok etkiliyici olacağını sanmıyorum diye konuşan Shirakawa, Nihai talebin gücü konusunda rahat olamıyorum ifadelerini kullandı. Faiz kararı sonrası yapılan açıklamada merkez bankasının ekonomik faaliyetler ve fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü riskler konusunda endişeli olduğu, İkinci Dnya Savaşı sonrası en kötü ekonomik krizden çıkış sinyallerine rağmen bir çok verinin de moral bozduğu belirtildi.

Bir ay öncesine kadar iyimserdi

Ülkede ihracat ve üretim seviyelerinde iyileşme görülüyor, ancak şirketler ve tüketiciler tarafından yapılan harcamalar halen sürünüyor ve görünüm de ciddi düzeyde bir belirsizlik taşıyor. Japon hükümetinin 262 milyar dolarlık teşvik önlemleri ise tüketici güveninin temmuz ayında yedinci ayda da üst üste olmak üzere yükselmesini sağlamıştı.

Japon ekonomisinin 4 çeyrek üst üste çakıldıktan sonra 30 Haziran'da sona eren 3 aylık dönem içerisinde yüzde 3,9 genişlemesi bekleniyor. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak. Ülkede işsizlik oranı ie en son haziran ayında yüzde 5,4 ile son 6 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Shirakawa ve kurmayları bir ay kadar önce yaptıkları açıklamada Japon ekonomisindeki kötüye gidişin sonuna gelindiğini söylemişti. Ancak dün yapılan açıklamada şirketler tarafından yapılan yatırımların sert bir şekilde düştüğü ve hane halkı harcamalarının da Kötüleşen istihdam koşulları ve gelir seviyesi nedeniyle genel olarak zayıf kaldığı belirtildi. Uzmanlara göre BoJ'un gösterge faizini değiştirmemesi ve ekonomi iyileşiyor diye faiz artırımına yeltenmemesi para politikası kurulunun ülkedeki ekonomik iyileşmeye ilişkin halen ne kadar muhafazakar ve dikkatli bir politika izlediğinin sinyalini veriyor.

Bloomberg'e konuşan Credit Agricole ekonomistlerinden Susumu Kato'ya göre BoJ, 2010'un sonuna kadar faiz artırımına gitmeyecek. Şimdi gözler ABD Merkez Bankası'nın (FED) iki gün süren para politikası kurulu toplantısına ilişkin bugün yapılacak olan açıklamada. Beklenti, ABD'nin de İngiltere ve Japonya gibi faizine dokunmayacağı yönünde...

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP