Ekonomisi Problemli 3 Ülke

9 Şubat 2010 Salı

Perşembe günü başlayan ve bu hafta da devam eden mini krizde, oklar 3 ülkeyi gösteriyor. Yunanistan, Portekiz ve İspanya borsaları, alarm veriyor ve bu alarm diğer tüm Avrupa ülkeleri borsalarında ve Türkiye borsasında paniğe yol açıyor. Söz konusu ülkelerin ekonomisindeki kırılganlığın seyri, önümüzdeki günlerdeki borsa hareketlerini de belirleyecek cinsten.


Yunanistan, olası bir iflasa karşı önlemlerini aladursun, Yunanistan'da hisse senetleri bulunduran yatırımcılar, olası bir iflasta uğrayacakları zararı hesaplıyor. Yetkililer ise Yunanistan'ın düze çıkabilmesi için 54 milyar avroya ihtiyaç duyduğunu ve Yunanistan'ın isterse bu miktarı, borç olarak alabileceğini belirtiyor. Yunanistan hükümeti ise ekonomik problemleri aşmak için kemer sıkma politikalarına başvuracak ve yeni vergiler getirecek.

Portekiz de durumu vahim olan ülkeler arasında. Sosyalist azınlık, krizi aşmak için kamu harcamalarının azaltılmasını teklif etti; ancak muhalefet, bu öneriyi kabul etmedi. Muhalefet, özer bölgelerdeki yönetimlerin daha da borçlanmasını ise kabul etti. Ayrıca, GSHY'nin de geçen yıla oranla, yüzde 76'dan yüzde 85'e çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da Portekiz ekonomisi için tehlike çanlarının çaldığını ispatlar nitelikte.

İspanya da Yunanistan'a benzer bir borç krizi yaşıyor. İspanya'da bütçe açığı da çok büyük oranlarda. İspanya ekonomisinin, Yunanistan ve Portekiz'e göre daha büyük olması, bu ülkedeki hassasiyeti de arttırıyor.

Kısacası, bu 3 ülke, Avrupa borsalarında ve genelde dünya borsalarında paniğe yol açtı.

Bu hafta, dünya ekonomisi için çok kritik.

0 yorum:

Yorum Gönder

1-) Yorum yazarken imla kurallarına uyunuz ve küfür etmeyiniz.

2-) Yorum yazmak için, "Yorumlama Biçimi" bölümünden "Adı/URL" seçeneğine tıklayarak, adınızı ve URL (Varsa site adresinizi)'nizi yazınız ya da "Anonim" seçeneğine tıklayarak yorumunuzu "Adsız" olarak yazınız.

Yorumunuz için şimdiden teşekkür ederiz.

Abone Olursanız Haberiniz de Olur!

Aşağıdaki kutucuğa e-mail adresinizi yazıp gelecek olan onay linkine tıklayınız. Bu sayede en son borsa haberleri, borsa yorumları ve borsa tüyoları, e-mail adresinize gelecek.

|

Borsa-Tuyolari.Blogspot.Com

Bu sitede; başta Borsa Haberleri olmak üzere, ekonomi ile ilgili en son gelişmeleri bulabilirsiniz. Borsa Yorumları ve Borsa Tüyoları ile yatırımlarınız öncesi fikir edinebilir; Canlı Borsa bandı ile Hisse Senetlerini yakından takip edebilirsiniz. Bu site, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, bankalar ile kullanıcılar arasında imzalanan resmi bir sözleşme ile verilmektedir. Bu sitede, kişisel yorumlar da bulunabilir.
Bu blog, altyapısı Google tarafından sağlanan Blogger hizmetinden faydalanmaktadır.

Back to TOP